logoprzez

naglowek-01

Opublikowano: wtorek, 05, wrzesień 2017 15:06
Autor: Katarzyna Siewko

Fot. Pexels

Mieliście już okazję odwiedzić pierwsze studio kulinarne w Zabrzu? Sprawdźcie, co czeka Was w Przystanku 11 w tym miesiącu!

11 września Ptysie i eklery
Dobra gospodyni wie, że przygotowanie idealnego ciasta na ptysie to nie lada wyzwanie. Doskonały ekler jest z kolei gwarantem solidnego warsztatu. Wbrew pozorom nie jest to jednak żadna tajemna wiedza, a praktyka zdecydowanie czyni mistrza. Sprawdzonymi recepturami i praktykami podzieli się Thierry Ayel, która sztuki cukiernictwa uczyła się pod okiem doświadczonych artystów-cukierników we Francji i Szwajcarii.

14 września Słodkie na diecie
Podobno ci, którzy są na diecie, w nocy śnią o brownie, torcie Sachera i deserze lodowym. Trudno wymazać z pamięci smak czekolady i słodyczy, jednak wcale nie trzeba z nich rezygnować. Wystarczy przygotować deser w taki sposób, by nie szkodził zdrowiu, a wręcz przeciwnie - dostarczał potrzebnych składników odżywczych. Brzmi jak sen? Skądże! Agata Tkaczyk udowodni, że nawet na restrykcyjnej diecie nie trzeba odmawiać sobie słodkich przyjemności.

16 września Kuchnia tajska z nowym menu
Jeśli trendy w gastronomii miałyby wyznaczać warsztaty w Przystanku 11, można śmiało powiedzieć, że Polacy pokochali kuchnię tajską. To właśnie te warsztaty cieszyły się dotąd największym zainteresowaniem. Nic dziwnego, że Karolina Żmijewska przygotowała nowe menu. Nie zabraknie w nim klasyków oraz potraw, które mogą okazać się zaskoczeniem nawet dla tych, którym Tajlandia kojarzy się z wakacyjnym rajem.

20 września Polska super żywność - warsztaty wegańskie
W kuchni statystycznego Polaka coraz częściej goszczą produkty, o których jeszcze niedawno nie mieliśmy zielonego pojęcia. Jarmuż, który dziś wydaje się być wyjątkowo trendy, był częstym gościem starych książek kucharskich oraz stołów naszych babek. Gosia i Bogdan z Wegeraju udowodnią, że aby być zdrowym, nie trzeba sięgać po quinoę i acai, a wystarczy uważnie przyjrzeć się temu, co oferują polscy rolnicy.

23 września Japonia - nie tylko sushi
Dla Japończyków w kuchni świętością jest umami, czyli tak zwany piąty smak, który japońskie dania zawdzięczają glonom, sosowi sojowemu i grzybom. Karolina Żmijewska - specjalistka od kuchni dalekiego wschodu - zaprezentuje klasyczne japońskie menu, którego podstawą jest ryż, mięso i soja.

25 września Akademia pieczenia - lekcja pierwsza: ciasteczka
Jeśli stawiasz sobie za cel zostanie lepszym cukiernikiem, niż kucharzem, powinieneś pojawić się na warsztatach Anny Adamiok - autorki bloga Świat Wypieków. Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka, które uczestnicy udekorują kremem maślanym i zabiorą ze sobą w eleganckim opakowaniu. Taki dodatek do kawy zaimponuje każdej teściowej i najznamienitszym gościom!

Informacje na temat kosztów warsztatów i warunków zapisów znajdują się na stronie Przystanku 11. 

Brak wydarzeń

© Copyright 2011. „System e-informacji kulturalnej" współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Zadanie realizowane w ramach projektu pn. „W sieci kultury – utworzenie systemu e- informacji kulturalnej na terenie Gminy Zabrze”

Ta strona używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu (Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu) jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) - sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie 
ciasteczka.org.pl