logoprzez

naglowek-01

Opublikowano: poniedziałek, 21, sierpień 2017 09:03
Autor: Katarzyna Siewko

IMG 0846

fot. Katarzyna Siewko/Pokłady kultury

Do Słodkawy przyciąga zapach świeżo mielonej kawy, wobec którego nie sposób przejść obojętnie. Od progu witają uśmiechnięte baristki, a jasne, ciepłe wnętrze sprawia, że chce się tu zostać na dłużej. To miejsce idealne na randkę, spotkanie biznesowe, plotki z koleżanką lub po prostu jako przystanek w trakcie ciężkiego dnia, kiedy jedyny ratunek to kubek ciepłej kawy. Takiego miejsca brakowało w Zabrzu.

Każdy ma swój sposób przygotowywania kawy. W domowych rytuałach często istotne znaczenie ma wybrany kubek i łyżeczka, którą wsypujemy ziarna. Proporcje niezachwiane od lat, w przeciwnym razie to nie będzie to samo. Niektórzy twierdzą, że rodzaj pitej kawy wiele mówi o człowieku - espresso pijają osobnicy konkretni, stąpający mocno po ziemi, cappucino wybierają typy rodzinne o wielkich sercach. Przypisujemy kawie wiele znaczeń i nie wyobrażamy sobie bez niej dnia. Dlaczego więc nie przykładać większej wagi do jej jakości? Najlepsze ziarna, które swoje walory smakowe zawdzięczają ściśle określonym zasadom zbioru i przygotowania do wypalenia tytułowane są jako speciality coffe - takie właśnie znajdziecie w Słodkawie.

Urokliwa kawiarenka przy ulicy Wolności, tuż obok Placu Wolności - serca miasta, działa z powodzeniem od półtora roku. W swoim kawowym repertuarze serwują klasyczne warianty: espresso, flat white, cappucino, a także kawy parzone metodami alternatywnymi (te cechuje dużo łagodniejszy smak z bardziej wyrazistymi nutami): chemex, drip, aeropress. Ziarna, które lądują w młynku, pochodzą z niewielkich polskich i zagranicznych palarni. Możecie być zdziwieni, kiedy zamiast przysłowiowej lury serwowanej choćby na stacjach benzynowych otrzymacie filiżankę, w której można rozpoznać smak owoców, orzechów czy czekolady.
- Nigdy nie mieliśmy w planach przeprowadzania rewolucji. Naszym zadaniem jest uświadamianie, a nie zrażanie. Dlatego obok kaw alternatywnych znajdują się choćby deserowe wzbogacone o syropy. Oczywiście polecamy wypróbowanie czegoś innego i sporo osób udało nam się przekonać do zmian. Dziś przychodzą one regularnie i dyskutują z nami o różnicach między Kenią, którą obecnie mamy na młynku, a tą sprzed miesiąca. To bardzo fajne! - mówi nam Managerka Słodkawy, Alicja.

Do kawy warto uraczyć się pysznym ciastem od Goodcake, które przyjeżdża do Słodkawy z Gliwic. Spróbowaliśmy delikatnej tarty cytrynowej, która w upalny dzień wraz z dripem na lodzie tworzyła duet idealny. Hitem Słodkawy są również wypiekane na miejscu cynamonki, których zapach wypełnia ulicę oraz sernik teściowej według przepisu teściowej właścicielki - lekki jak chmurka i bez rodzynek! Kawiarnia ma zadatki na bistro, bowiem możecie posilić się tutaj ciabatami i wytrawnymi goframi. Półprodukty przygotowywane są na miejscu - łącznie z grillowaniem kurczaka i pieczeniem buraków. Jeśli jednak zdecydujecie się na gofra, spróbujcie wariantu z serem lazur i gruszką - to bestseller kuchni Słodkawy.

Słodkawa to przede wszystkim miejsce, do którego po prostu chce się wracać. Nikt nie zwróci Ci uwagi, że powinieneś zostawić psa na zewnątrz, wręcz przeciwnie - podadzą mu miskę wody! Z kolei dla dzieci został przygotowany kącik, żeby rodzice mogli oddać się rozmowie, a pociechy nie narzekały na nudę. Obsługa jest uśmiechnięta i pomocna. A o poczuciu humoru zespołu i atmosferze, jaką odnajdziecie w kawiarni, najlepiej mówią kreatywne potykacze. Albo uśmiechniecie się na ich widok albo niezwłocznie nabierzecie ochoty na kawę. 

slodkawaa

fot. Słodkawa

Brak wydarzeń

© Copyright 2011. „System e-informacji kulturalnej" współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Zadanie realizowane w ramach projektu pn. „W sieci kultury – utworzenie systemu e- informacji kulturalnej na terenie Gminy Zabrze”

Ta strona używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu (Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu) jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) - sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie 
ciasteczka.org.pl