logoprzez

naglowek-01

Opublikowano: piątek, 04, sierpień 2017 15:38
Autor: Katarzyna Siewko

IMG 9886

fot. Katarzyna Siewko/Pokłady kultury

Studio kulinarne Przystanek 11 rozkręciło się na dobre. Dowód? Miejsca na trzecią edycję bestsellera Przystanku - warsztaty kuchni tajskiej - rozeszły się w mgnieniu oka. W sierpniu studio ma do zaoferowania dziewięć warsztatów dedykowanych zarówno dorosłym kucharzom, jak i młodszym, którzy sięgają głową ledwo ponad blat. Sprawdźcie ostatnią wakacyjną ofertę!

7 sierpnia Sekrety czekolady - warsztaty dla dzieci

Które dziecko nie kocha czekolady?! Niestety, słodkości ze sklepowych półek, dobrze znane maluchom, dalekie są od ideału. W czasie warsztatów z Anią Petryną mali warsztatowicze poznają sekrety czekolady i przepisy, w których gra ona pierwsze skrzypce.

9 sierpnia Polska super żywność w twojej kuchni - warsztaty wegańskie
Świat zakochał się w spirulinie, jagodach goji, borówkach acai i korzeniu maca… Zostawiając pieniądze w sklepach ze zdrową żywnością, zapominamy, że super żywność spod szyldu made in Poland mamy tuż pod nosem. Gosia i Bogdan z Wegeraj przypomną, z jakich składników korzystać, by być zdrowym, jeść smacznie i nie wydawać fortuny.

10 sierpnia Let’s cook it! - kuchnia amerykańska dla dzieci
Ania Petryna ponownie przybliży małym kucharzom pozornie dobrze znany temat. Kuchnia amerykańska kojarzy się bowiem z fast foodem, burgerami i hot dogami. Nie można temu zaprzeczyć, jednak warsztatowicze poznają zdrowszą wersję popularnych burgerów, a na deser przygotują słodkie cupcake’i.

12 sierpnia Hiszpańskie tapasy, ole!
Na tych warsztatach poczujecie się jak na urlopie! W Przystanku 11 unosić się będą zapachy bliskie barwnym ulicom Barcelony i Madrytu. A w menu między innymi: tortilla, marynowany ser Manchego, krewetki z czosnkiem w winie i pieczone chorizo.

21 sierpnia Tradycyjne menu brytyjskie
Kuchnia brytyjska, która zmaga się z czarnym PR-em, wcale nie musi być miałka i nijaka. Udowodni to Julie Wardman, która przygotuje dla warsztatowiczów podróż po smakach swojego dzieciństwa. Nie zabraknie słynnego cottage pie i owocowego crumble.
UWAGA! Warsztaty organizowane w języku angielskim.

25 sierpnia Protokół autoimmunologiczny
Co to w ogóle jest protokół autoimmunologiczny? To szczególny, jeszcze bardziej restrykcyjny rodzaj diety paleo. Pomimo dużych ograniczeń, może uratować zdrowie wielu osób zmagających się z chorobami układu immunologicznego. O zasadach i korzyściach płynących z takiej diety opowie Paweł Jackowski, autor bloga Paleo dla opornych.

26 sierpnia Dzień Miodu z Pasieką Świtała - warsztaty dla dzieci
Miód to składnik ceniony już w kuchni staropolskiej. Do dziś kojarzy się z dostatkiem i zdrowiem. Mali kucharze zostaną wprowadzeni w świat krainy mlekiem i miodem płynącej, przygotują samodzielnie chałkę z twarożkiem i miodem, granolę z cynamonem, jogurtem i owocami lata oraz lemoniadę z pyłkiem pszczelim i limonką.

28 sierpnia 50 twarzy biszkopta
Każda gospodyni wie, że upieczenie idealnego biszkopta zakrawa o sztukę. A przygotowanie perfekcyjnej bazy pod torty i ciacha rządzi się własnymi prawami. Reguły gry i wszystkie niezbędne kroki do uzyskania biszkopta doskonałego warsztatowicze poznają pod okiem Sylwii Grodzkiej-Haby - pasjonatki cukiernictwa.

30 sierpnia Kuchnia wietnamska
W Wietnamie podobnie jak w innych państwach Dalekiego Wschodu na talerzu znajdziecie kombinację pięciu smaków: słodkiego, gorzkiego, ostrego, kwaśnego i mitycznego umami. Kuchnia wietnamska szczególnie polecana jest osobom, które chcą zacząć swoją przygodę z azjatyckim pichceniem, ale boją się wyciskającej łzy ostrości. Wietnamczycy kochają świeżość ziół i warzyw, a poziom ostrości jest tolerowany przez standardowego Europejczyka. Karolina Żmijewska przygotuje z warsztatowiczami królową azjatyckich zup - Pho, azjatyckie sajgonki Nem, com xa bo - paski wołowiny smażone z warzywami oraz deser - Chuoi Chien czyli pieczone banany z sezamem i miodem.

Szczegóły dotyczące zasad wzięcia udziału w warsztatach znajdziecie na stronie Przystanku 11. 

© Copyright 2011. „System e-informacji kulturalnej" współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Zadanie realizowane w ramach projektu pn. „W sieci kultury – utworzenie systemu e- informacji kulturalnej na terenie Gminy Zabrze”

Ta strona używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu (Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu) jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) - sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie 
ciasteczka.org.pl